Hemel­water­infiltratie

Bruggeman hoveniers

Slim en creatief omgaan met regenwater

Ons klimaat verandert, steeds vaker valt er veel regen in een korte periode. Straten staan blank en kelders lopen vol. Daarentegen ontstaan er ook steeds meer droge periodes.

Het afkoppelen van regenwater op eigen terrein moet de overlast van regenwater in de toekomst helpen voorkomen. Bij nieuwbouw is dit verplicht en ook in het buitengebied wordt steeds vaker gecontroleerd of er wel is afgekoppeld.Afkoppelen wil zeggen dat voorkomen wordt dat schoon regenwater wegspoelt in het riool en zich vermengd met vuilwater. Enerzijds moet dan schoon water gezuiverd worden en anderzijds wordt het schone regenwater te snel afgevoerd en kan het riool het niet aan of wordt de waterstand in onze watergangen onnodig snel te hoog.
 
Nu kunnen we dit water laten infiltreren via een systeem van holle kratten die in de grond worden gegraven. Het afkoppelen is in veel gevallen verplicht, het ingraven van kratten echter niet.

Wij zijn van mening dat we met het (afgekoppelde) regenwater hele leuke en creatieve dingen kunnen doen in de tuin. De tuin wordt er zelfs extra dynamisch van, doordat we beweging van water gaan zien.

De aanleg van de tuin hoeft er in principe niet duurder van te worden. Bij nieuwbouw kan zelfs op het deel van de hemelwaterafvoer flink bespaard worden. Van belang is echter dat er over deze oplossingen nagedacht wordt, voordat de regenpijpen de grond in gaan en of in een bestek worden opgenomen.


 
In een vroeg stadium zal dus nagedacht moeten worden over de tuin. De gedane besparing kan dan ingezet worden voor een stuk inrichting van de tuin. Zo verdwijnen niet uw euro’s onder de grond! Naast het creatief omgaan met regenwater zijn er ook volop mogelijkheden om regenwater op te vangen voor hergebruik. Van regenton, rainwinner tot hele tanks waaruit water getapt kan worden voor de besproeiing van de tuin, auto wassen of bijvoorbeeld het toilet doorspoelen.

Wist u trouwens dat er steeds meer gemeentes en waterschappen subsidies verstrekken op het afkoppelen van hemelwater?

Graag denken wij met u mee in slimme creatieve oplossingen voor uw hemelwater in de tuin.


 


Contact


Bruggeman hoveniers
Plakkenweg 5

8181 SN HeerdeT. 0578-695995

info@wjbruggeman.nlKvk 08050397

BTW NL001234567B01